Könyvbemutató előadás Rab Gusztáv regényeiről

RabGusztav TA eloadas2aRab Gusztáv (Sárospatak, 1901–Dreux, 1963) életének és munkássága második korszakában (1950–1963) írt három regényéről (Utazás az ismeretlenbe, Kleopátra tükre, Szent Optika) tartott előadást 2021. szeptember 29-én sajtó alá rendezőjük, Tüskés Anna, a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet tudományos munkatársa a Budapest XII. kerületi Hegyvidéki Kulturális Szalon Szalonegyetem című sorozatában.

A megjelenteket Mészáros Komáromi Regina, a Hegyvidéki Kulturális Szalon munkatársa köszöntötte. A regényekből Hajtó Aurél színész, rendező olvasott fel részleteket.

RabGusztav TA eloadas1aRab Gusztáv életének és írói munkásságának ismertetését a könyvbemutató helyszínén az indokolta, hogy az író 1943-tól 1958-as franciaországi emigrációjáig a XII. kerületi Székács utca 17-ben lakott. Aktualitást adott az elÅ‘adásnak az is, hogy a 2021 szeptemberében megjelent Szent Optika és Patak rózsája című regények megjelenésével (s.a.r. Tüskés Anna, Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet, 2021.) befejezÅ‘dött a szerzÅ‘ regényeinek kiadása a PetÅ‘fi Irodalmi Múzeumban Å‘rzött hagyatékából. 

 RabGusztav TA eloadas plakat 

 

 

A könyvbemutató előadásról készült részletes ismertetés letölthető.